به گزارش خبرنگارمهر، ادبیات فارسی که زبان مادری و معارف که آموزه های دینی ما را تشکیل می دهد، جایگاه رفیعی بین دانش آموزان ندارد.
به عقیده کارشناسان،حتی در رشته ادبیات و علوم انسانی نیز که دانش آموزان به صورت تخصصی به این مباحث می پردازند نمودارهای منفی رو به رشد است.
دبیر ستاد اوقات فراغت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی که سالهاست کارهای پژوهشی کنکور انجام داده است در همین رابطه می گوید: مقایسه ورودی های 10 سال اخیر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، آمار خطرناکی را ارائه می دهد.
نمرات پایین ادبیات در مهد ادب
ابوالحسن ایپک چی می افزاید: در کشوری که مهد ادب و فرهنگ ایرانی و اصول و مبانی اسلامی است؛ بررسی وضعیت پذیرفته شدگان کنکور با نمرات زیر صفر در دروس ادبیات فارسی و فرهنگ و معارف اسلامی اسف بار است.
وی که سالها در این خصوص پژوهش و به طور عملی فعالیت داشته است، اظهار می دارد: از قبول شدگان کنکور در سال 81 و در رشته علوم انسانی 209 نفر، درس ادبیات را زیر صفر درصد آزمون داده که این رقم در همین رشته و در سال 90، به 41 هزار و 541 تن رسیده است.
ایپک چی تصریح می کند: در رشته ریاضی 7 نفر در سال 81 زیر صفر پاسخ داده و قبول شده بودند که در سال 90 به 7 هزار و 392 نفر افزایش یافتند.
وی با بیان اینکه در رشته تجربی نیز در سال 81، بیش از 40 نفر قبولی زیر صفردرصد این درس داشتیم که به 15 هزار و 8 نفر در سال 91 افزایش یافتند؛ ادامه می دهد: در رشته های هنر و زبان نیز این ارقام رشد داشته است.
دبیر ستاد اوقات فراغت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی می گوید: در کشور ما که 12 سال روی درس معارف اسلامی کار می شود نیز آمارهای راه یافتگان به دانشگاهها در خصوص درصد پاسخگویی به این درس مبهوت کننده است.
جامعه موفق
آیت الله مکارم شیرازی خطاب به معلمان می گوید: امروز علم بیشتر از هر زمانی برای اداره جامعه لازم است، جامعه ای موفق است که علم بیشتری داشته باشد و در آن به علم و عالم توجه بیشتری شده باشد.
وی می افزاید: از جمله مهمترین اهداف قیام انبیا، تعلیم، تربیت و برقراری عدالت است.
وی اظهار می دارد: اگر در دنیای امروز تعلیمات دینی و انحرافی زیاد است این هجمه نباید موجب یاس و نا امیدی شود.چرا که ابتکار عمل در دست اسلام و فرهنگ غنی آن است.
این مرجع تقلید تصریح می کند: دنیای امروز اگر بر آن موضوع که تعلیماتی را اجباری کرده افتخار می کند، مامفتخریم که به برکت آموزه های دین مبین اسلام هم فراگیری علم و هم تعلیم آن را به دیگران تکلیف می دانیم.
آیت الله مکارم شیرازی بیان می دارد: هر چه بیشتر برتعلیمات دینی تکیه شود شاهد تربیت افرادی متدین تر در جامعه خواهیم بود.
حال پرسش این است چرا دانش آموزان نسبت به یادگیری درس معارف علاقه ای ندارند و آزمونهای خوبی ارائه نمی دهند.
تستهای مفهومی
معصومه صباغ دبیر معارف اسلامی و فلسفه منطق دبیرستانهای مشهد درخصوص عدم موفقیت دانش آموزان در درس معارف می گوید: شاید اشکال پاسخهای منفی قبول شدگان کنکور سراسری در درس معارف، نمونه تستهای کنکور باشد.
وی که 20 سال سابقه تدریس داردمی افزاید: من در یک بررسی اجمالی سئوالات این درس را یا مفهومی دیدم یا عین کتاب، که البته همان مفهومی هایش را نیز باید عین کتاب پاسخ داد.
وی با بیان این که برداشتهای متفاوت از مسائل کتاب موجب تناقض است، می گوید:در دروس معارف اسلامی و فلسفه از دو جمله کنار هم جمله سوم استباط و نتیجه است ولی گاهی نتایج به دست آمده متفاوت است.
وی یکی از مهمترین اشکالات موجود در بی انگیزگی دانش آموزان نسبت به این درس را روش تدریس کلیشه ای و عین کتاب معلمان می داند و اظهار می دارد: آیاتی که در این درس به آن پرداخته می شود بسیار عمیق و مفهومی نظرات متفاوت است.
وی می گوید: در چند سال گذشته دانش آموزان رشته ریاضی که من معلمشا ن بودم بسیار خوب درس را تحلیل و پاسخ می دادند ولی اکنون به استناد گفته های همکاران وضع تغییر کرده است.
صباغ در ادامه یادآور می شود: شاید عمقی نخواندن دانش آموزان یا تاکید بیش از حد به دروس اختصاصی از دیگر علل عدم موفقیت دانش آموزان است.
وی تصریح می کند: دانش آموزان مدارس خاص نظیر مطهری، تنها دانش آموزانی هستند که این درس را به خوبی پاسخگو هستند.
پارسی که ادبیات نمی داند
دبیر ستاد اوقات فراغت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ابوالحسن ایپک چی می گوید: در رشته ادبیات و علوم انسانی و در سال 81 تنها 43 نفر معارف رازیر صفر پاسخ دادند که این رقم به 26 هزارو 89 نفر در سال 91 رسید.
وی با ناباوری تاکید کرد: در رشته علوم ریاضی نیز این عدد، از یک نفر به 12 هزارو 407 رشد یافت.
ایپک چی تصریح کرد: در رشته علوم تجربی از 17 به 12 هزارو 578 نفر رسیدیم و اوضاع در رشته های هنر و زبان خارجه نیز اسف بار است.
فیروزه دانش آموز پیش دانشگاهی در مورد بی انگیزگی دانش آموزان در یادگیری دروس ادبیات و معارف اسلامی می گوید: در مدرسه اسلام را کلیشه ای به ما یاد می دهند.
وی می افزاید: ما مجبوریم دروس را حفظ کنیم اما در کنکور بایستی مفهومی به پرسشها پاسخ دهیم.
این داوطلب کنکور سراسری ادامه می دهد: بیشتر دوستان و من در کلاس درس خوابیم، معلمانمان معنای آیات را اشتباه توضیح می دهند و مجبوریم به کتابهای کمک درسی مراجعه کنیم.
نوشین فراخ روزی 10 سال است سابقه تدریس ادبیات دارد. او در مورد درصد زیر صفر قبولیهای کنکور در درس ادبیات می گوید: بچه ها گرایش بیشتری به علوم روز نظیر ریاضی، فن آوری و تکنولوژی پیدا کرده اند.
وی می افزاید: اغلب دانش آموزان متاسفانه ادبیات را درسی غیرموثر می دانند که کارایی ندارد.
فراخ روزی اظهار می دارد: متاسفانه برخی همکاران نیزاهمیت زیادی برای این درس قائل نیستند.
وی بیان می دارد: ما به عنوان متولیان ادبیات در حد وظیفه عمل می کنیم اما دانش آموزان تجربی و ریاضی ترجیح می دهند به جای ادبیات، ریاضی و فیزیک بخوانند، من در مدرسه خودم شاهد تلاش زیاد آنان برای کسب نمره 15 از فیزکند در حالی که اگر کمی تلاش کنند می توانند از زبان فارسی 20 بگیرند.
وی در خصوص تغییر محتوا یا درجه سختی مفاهیم ادبیات و دروس وابسته آن معتقد است: از ده سال پیش تا کنون نه تنها کتابها خیلی تغییر نداشته است بلکه حجم کتب نیز کم شده و مباحث متنوع بیان می شود.
وی با ناباوری ادامه می دهد: انگار مد شده که دانش آموزان دروس عمومی را اهمیت ندهند حتی در رشته ادبیات فارسی که دروس تخصصی است بچه ها نسبت به زبان مادری کم علاقه نشان می دهند.
ضریب پایین - علاقه کم
افسانه علیزاده فارغ التحصیل دبیرستان است او معتقد است: اگر بچه ها روی دروس عمومی تمرکز کمتری دارند، علتش ضریب کم این دروس است.
وی می افزاید: ادبیات و معارف دروس سنگینی هستند و دانش پژوهان پیش دانشگاهی بیشتر روی دروس این سال تحصیلی تاکید دارند تا دروس پایه.
علیزاده که جزو شاگردان ممتاز مدرسه است ادامه می دهد: در معارف اسلامی دشواری یادگیری آیه ها بسیار بالاست، به خصوص پیام آیه ها و اغلب پرسشهای امتحانی و کنکوری از همین پیامهاست.
وی می گوید: آیات و نکات اندیشه و تحقیق در کتابهای درسی حذف ولی در آزمونها آمده بود و این تناقضات دانش آموزان را سردرگم می سازد.
وی در خصوص درصد پایین نمرات مثبت دروس ادبیات در کنکور معتقد است: تمرکز بچه های ریاضی و تجربی روی دروس تخصصی و توجه کمتر به دروس عمومی دارند.
علیرضا فرد دانش آموز سال دوم راهنمایی می گوید: زبان فارسی دوم راهنمایی خیلی سخت شده، امتحانات دینی قرآن و ادبیات خیلی خسته کننده است، راستش کلاسهایش هم خسته کننده است.
وی می افزاید: در دینی و قرآن آیه و احادیث خیلی زیاد است و هر صفحه چند آیه دارد که ما باید همه را حفظ کنیم.
وی بیان می دارد: در ریاضی حد اقل چند معادله یاد می گیریم و در علوم با بدن انسان آشنا می شویم ولی درادبیات چی یاد می گیریم؟ خدائیش خسته کننده است.
دغدغه معلمان مشکل ساز است
سعید عندلیب کارشناس ارشد ادبیات با 30 سال سابقه تدریس دروس ادبیات مدارس و کنکور است. او مهمترین دلیل وجود نمرات منفی ادبیات در آزمون سراسری را بی انگیزگی دانش آموزان می داند.
وی تصریح می کند: عدم توفیق معلمان در ایجاد رغبت بین محصلان به دلیل وجود دغدغه های اقتصادی آنان است.
وی می افزاید: دغدغه معلمان، عدم کارایی آنان را در پی داشته است.
عندلیب با بیان اینکه حتی برخی معلمان تخصصی نیز خود تخصص کافی در ارائه مطلب ندارند، یادآور می شود: تمام دانش آموزان قادر به تهیه کتابهای کمک درسی نیستند.
وی تصریح می کند: آنها یا پول ندارند یا حوصله خواندن مطالب ریز شده که تنها مورد علاقه نخبگانی که مایلند هیچ نکته ای را از دست ندهند را ندارند.
..............................
گزارش: عزت خیابانی
نظر شما